Home » 日本旅遊 » 櫻花直擊:日本3月櫻花期 Are you ready?

櫻花直擊:日本3月櫻花期 Are you ready?

Cherry-Blossom-Walk-Sakura-Japan

櫻花直擊:日本氣象株式會社公佈咗今年首輪嘅櫻花花期預測,最早開花嘅係東京同名古屋,剛好係3月底復活節假,梗係要請幾日假去日本賞櫻啦。

根據預測第一輪花期公佈咗6個地方,東京、名古屋、甲府地區3月22號就會有櫻花開,大約一個星期左右,即係3月29號櫻花就會開到全滿,咁就可以睇到超級壯觀的櫻花陣嘞!

日本氣象株式會社話喎,由於東、西日本舊年11、12月冬天偏暖,所以東日本地區嘅櫻花會比舊年早開花,西日本嘅花期就同以往差不多。至於北日本正值暖冬會早些開花。九州南部花期估計會比去年遲少少,特別係鹿兒島地區,今年可能會創出最遲開花,稍後會陸續更新花期。

地區:預測開花日(預測滿開日)
東京:3月22日開(3月29日滿)
名古屋:3月22日開(3月31日滿)
福岡:3月23日開(3月31日滿)
京都:3月26日開(4月3日滿)
大阪:3月28日開(4月4日滿)
札幌:4月29日開(5月3日滿)

 

按讚看更多

300X250

300X250

傳送門在此,請進!>>>

關於 Angelina

Angelina